- Ana Sayfa
- Blog
- Yaşam Diğer
Kış Meyveleri ve Sebzeleri Nelerdir?
Kış Meyveleri ve Sebzeleri Nelerdir?
Kış aylarında öne çıkan meyve ve sebzeler, soğuk hava koşullarına uygun olarak yetişir. Bu ürünler besin değerleriyle mevsime destek sağlar.
Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte sıklıkla hangi meyve ve sebzelerin tüketilebileceği merak edilir. Nitekim sağlıklı kış sebzeleri mevsiminde tüketmenin vücuda birçok faydası bulunur. Kış mevsiminde meyve ve sebze çeşitliliği bakımından pazar tezgahları ise oldukça zengindir. Ispanak, pırasa, marul, roka, brokoli, portakal, mandalina, karnabahar, pazı, brüksel lahanası gibi bütün kış meyveleri ve sebzeleri pazarda yerini alır. Peki diğer kış mevsimi meyveleri ve sebzeleri nelerdir?
Kış Sebzeleri Nelerdir?
Kış mevsiminde yetiştirilen sebzeler ıspanak, brokoli, brüksel lahanası, havuç, kereviz, turp, pancar, karnabahar, pırasa, kırmızı lahana olarak sıralanabilir. Her sebzenin vitamin, mineral, karbonhidrat ve protein bakımından besin değerleri birbirinden farklıdır. Bu nedenle vücut sağlığı üzerinde çeşitli faydaları bulunur. Damak tadına göre de farklı yöntemlerle tüketilebilir.
Ispanak
Ispanak en çok tercih edilen kış ayı sebzeleri arasında yer alır. A, C, E ve B vitaminlerinin yanı sıra demir, magnezyum gibi mineraller bakımından da zengindir. Lif oranı yüksek olan ıspanak pirinçli ve kıymalı pişirme usulüyle öne çıkar. Yeşil yapraklı kış sebzeleri arasında sıklıkla tercih edilen ıspanak hazmı kolaylaştırır, magnezyum, fosfor ve demir gibi minerallerin vücuda alınmasını sağlar.
Brüksel Lahanası
Brüksel lahanası lif, magnezyum, folat, manganez bakımından zengin besin değerlerine sahiptir. Yüksek besin değeri ve az kalorisiyle kışın en fazla tüketilen sebzeler arasında yer alan brüksel lahanası haşlama, fırınlama veya soteleme gibi farklı şekillerde pişirilerek tüketilebilir. Brüksel lahanasının antioksidan özelliğinden dolayı vücuda birçok faydası da bulunur.
Brokoli
Brokoli en sağlıklı olduğu bilinen kış sebzeleri arasında yer alır. C, K, A vitaminlerine ek olarak folat ve potasyum içerir. Brokoli sindirimin düzenlenmesine de yardımcı olabilir. Zengin besin değeriyle öne çıkan brokoli eylül ekim aylarında ekilir. Kış mevsiminde ise hasat edilir.
Havuç
Göz sağlığına iyi geldiği bilinen havuç pırasa, karnabahar gibi yemeklerde sıklıkla kullanılan kış sebzesidir. Hem salatalarda hem de atıştırmalık olarak sıklıkla kullanılan havuç özellikle yoğurt soslu tariflerin vazgeçilmezidir. A, K, C, B3 ve B6 vitaminleri bakımından zengin besin değerine sahip havucun kemiklerin güçlenmesine iyi geldiği bilinir.
Kereviz
Serin ve nemli iklimlerde yetiştirilmeye elverişli kereviz karbonhidrat bakımından zengindir. Çorba, mücver ve ana yemek tariflerinde kullanılan kereviz vücudun günlük enerji ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olur. Yüksek lif içeriğinden dolayı sindirimi destekleyerek hazmı kolaylaştırır.
Turp
Turp genellikle yemeklerin yanında atıştırmalık olarak tüketilen kış sebzesidir. Çinko, potasyum, demir ve kalsiyum bakımından zengin olan turp taze ve çiğ olarak tüketilir. Doğrudan tüketim ile vücuda birçok vitamin ve mineralin alınmasına yardımcı olur.
Pancar
Kış mevsiminin kök sebzelerinden biri olan pancar salata ve çorba tariflerinde sıklıkla tercih edilir. Kırmızı lahana, havuç ile birlikte hazırlanan sebze salatalarının vazgeçilmezi olan pancar çiğ rendeleme veya haşlama olarak tüketilebilir. Sarımsaklı yoğurt eşliğinde de enfes bir tada sahip olan pancar düşük kalorisi yüksek besin değeriyle öne çıkar. Manganez, bakır, magnezyum, B6 gibi vitamin ve mineraller bakımından zengin olan pancar vücutta sindirimi destekleyebilir.
Karnabahar
Fırınlama ya da kıymalı sulu yemek olarak farklı tariflerle hazırlanan karnabahar kış mevsiminin en fazla tüketilen sebzeleri arasında yer alır. Folik asit, mangan, potasyum, K ve C vitamini bakımından zengin bir sebze olan karnabahar genellikle eylül ve ekim aylarında ekilir, kasım ve aralıkta hasat edilir.
Pırasa
Pırasa genellikle zeytinyağlı sulu yemek olarak tüketilir. Zeytinyağlı yemeklerde havuç, patates ve pirinç ile harmanlanan pırasa karbonhidrat, potasyum, sodyum, lif bakımından zengin bir sebzedir. Bu nedenle vücut bağışıklığının güçlendirilmesine yardımcı olur.
Kırmızı Lahana
Kırmızı lahana kış mevsiminde hazırlanan turşu ve salata tariflerinin demirbaşıdır. Genellikle rendelenerek zeytinyağı veya sarımsaklı yoğurt eşliğinde çiğ olarak tüketilebilen kırmızı lahana limon ya da sirke ile kurulan turşu tariflerinde de sıklıkla kullanılır.
Beyaz Lahana
Beyaz lahana kapuska ve lazanya gibi sebze yemeklerinin yanı sıra sarma, turşu tariflerinin de vazgeçilmezidir. Turpgiller ailesinden bir sebze olan beyaz lahana C vitamini, magnezyum, kalsiyum, potasyum ve sodyum mineralleri bakımından da zengin olduğundan vücuda birçok faydası bulunur.
Kış Meyveleri Nelerdir?
Vitamin ve mineralleri doğal yollardan almak, grip ile soğuk algınlığı gibi çeşitli hastalıklardan korunmak için kış ayı meyveleri tüketebilirsiniz. Kış meyveleri isimleri; portakal, mandalina, greyfurt, nar olarak sıralanabilir. Kış meyveleri mevsiminde tüketildiğinde vitamin ve mineral bakımından zengin besin değeri nedeniyle bağışıklığın güçlendirilmesine yardımcı olur. Kış meyvelerinin faydaları vücudu kuvvetlendirmesi, bağışıklığı desteklemesi, doğal vitamin ve mineral deposu olmasıdır.
Portakal
Turunçgiller familyasından bir meyve olan portakal sulu, yüksek vitaminli ve lif bakımından zengin bir besindir. Kış mevsiminde C vitamini kaynağı olarak sıklıkla tüketilen portakal grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklar açısından doğal takviyedir. Vitamin ve liflerin doğal yollardan vücuda alınmasını sağlar.
Mandalina
Mandalina portakal gibi turunçgiller familyasında yer alan bir diğer meyvedir. Etli ve sulu bir yapıya sahip mandalina sarı, yeşil veya turuncu kabuklu olarak farklı cinslere sahiptir. Cinsine göre ekşi, tatlı ya da çekirdekli tada sahip olan mandalina doğrudan ya da meyve suyu olarak tüketilebilir.
Greyfurt
Greyfurt sulu, hafif ekşi ve kırmızı bir meyvedir. Karbonhidrat, C vitamini, potasyum, kalsiyum gibi mineraller bakımından zengin besin değerine sahip greyfurt bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olur. Grip gibi hastalıklarda doğal takviye olarak tüketilebilir.
Nar
Sağlığa birçok faydası bulunan nar meyve olarak tüketimin yanı sıra pasta, tatlı süslemeleri, meyve suyu tariflerinin de vazgeçilmezidir. Bol çekirdekli ve kırmızı renkli bir meyve olan nar yüksek antioksidan özelliğinden dolayı bağışıklık sistemini destekler. Yüksek lif oranından dolayı sindirime yardımcı olabilir.
Kış Mevsiminde Sebze ve Meyveler Nasıl Tüketilmeli?
Kış ayının meyve ve sebzeleri tüketiminde birtakım hususlara dikkat etmek gerekir. Kış mevsiminde meyve ve sebze tüketiminde şu hususları dikkate alabilirsiniz:
Sebze ve meyvelerden verim alınması için besinlerin taze ve doğal olarak tüketilmesi önemlidir. Sürekli ısıtılan, yüksek derecelerde kaynatılan sebzeler besin değerlerini kaybedebilir. Bu nedenle sebze yemeklerini tek öğün olacak şekilde az az pişirebilirsiniz.
Kış mevsiminde grip gibi hastalıklardan korunmak için C vitamini takviyesi oldukça önemlidir. Doğal yollardan C vitamini takviyesi mandalina, portakal ve greyfurt gibi meyveleri taze olarak tüketebilirsiniz.
Kış meyveleri lif ve vitamin bakımından zengin besinlerdir. Bu nedenle portakal, elma ve greyfurt gibi meyveleri sabahları evde taze olarak sıkarak meyve suyu olarak tüketebilirsiniz. Ancak doğal liflerinden faydalanmak için doğrudan tüketim de oldukça faydalıdır.
Sebzeleri pişirmeden önce toksinlerden arındırmak da oldukça önemlidir. Bu nedenle, marul, yeşil soğan, roka gibi yeşillikleri tüketmeden önce karbonatlı veya sirkeli suda bekletmek iyi olabilir. Sonrasında bol su ile yeşillikleri yıkayarak salatalarda kullanabilirsiniz.
Ispanak, pırasa gibi sebze yemekleri vücuda oldukça faydalıdır. Sebze yemeklerini hazırlarken haşlama usulü vücuda daha yüksek besin değerleri sağlar. Kızartma türevleri ise yağ oranını yükseltebilir. Bu nedenle haşlama usulü ile farklı tariflerle sebzelerinizi hazırlayabilirsiniz.
Sağlıklı beslenmek için kış mevsimi sebze ve meyveleri ile hazırlayacağınız farklı lezzetlerden faydalanabilirsiniz. Sebze ve meyveleri mevsiminde, taze olarak tüketerek içeriğindeki mineral ve vitaminlerden doğal takviye olarak bağışıklığınızı güçlendirebilirsiniz. Beslenmenizle sağlığınıza özen gösterseniz de bazen dış veya genetik faktörler nedeni ile sağlık sorunları ile karşılaşabiliriz. Bu tip durumlara hazırlıklı olabilmek ve tedbir alabilmek için Türkiye Sigorta’nın sağlık sigortası ürünleri ile sağlığınızı güvence altına alabilirsiniz.
Kış Meyveleri ve Sebzeleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Patlıcan Kış Sebzesi Mi?
Patlıcan genellikle sıcak ve ılıman hava koşullarında yetişen bir tarım ürünüdür. Bu nedenle genellikle bahar ve yaz aylarında yetiştirilen bir sebzedir. Kış sebzesi değildir ancak seralarda yetiştirilerek pazara sunulabilir.
Ispanak Kış Sebzesi Mi?
Ispanak nemli ve sulama ile yetiştirilen bir tarım ürünüdür. Bu nedenle genellikle yağışın fazla olduğu sonbahar ve kış aylarında yetiştirilebilir. Ispanak kış sebzesidir.
Brokoli Kış Sebzesi Mi?
Brokoli serin hava şartlarına karşı dayanıklı bir tarım ürünüdür. Eylül ve ekim ayları ekilir kış mevsiminde ise hasat edilir. Brokoli kış sebzesidir. Soğuk hava koşullarına dayanıklı bir tarım ürünü olduğundan kış mevsiminde de yüksek verim sağlar.
Portakal Kış Sebzesi Mi?
Portakal kış meyvesidir. Sonbaharın gelmesiyle birlikte pazar tezgahlarında yerini alan portakalın ilkbaharın ilk aylarına kadar hasadı devam eder. Akdeniz ikliminin görüldüğü sıcak yerlerde kasım aralık gibi hasat edilir. Daha ılıman bölgelerde ise aralık ocak ayları gibi pazar tezgahlarında yerini alır.
Çilek Kış Sebzesi Mi?
Çilek yetişme koşulları bakımından ılıman ve sıcak iklimleri sever. Yüksek yerlerde soğuk olduğundan yetiştiriciliğine nadir rastlanır. Bu nedenle çilek kış meyvesi değildir. Nisan, mayıs ve haziran ayları çilek hasadının yapıldığı zaman dilimidir. Ancak kış mevsiminde ısıtılan seralarda çilek yetiştiriciliği yapılsa da meyvenin doğal iklimi bahar ve yaz aylarıdır.
Üzüm Kış Sebzesi Mi?
Üzüm sıcak ve ılıman yetişme koşullarına sahip bir tarım ürünüdür. Bölgesine göre yaz veya sonbahar aylarında hasat edilir. Ancak üzüm kış meyvesi değildir. Doğal yetişme dönemi yaz ve bahar aylarıdır.






