Rayiç Bedel Nedir?
Rayiç bedel, alınması ya da satılması planlanan bir mal veya gayrimenkulun güncel piyasa değerini ifade eden bir kriterdir. Bir malın piyasa gerçekliğiyle örtüşen değeri olan rayiç bedel hem alıcı hem satıcı açısından adil bir fiyat tespiti sunar. Araçlar, konutlar, arsalar veya diğer taşınır ve taşınmaz mallar için geçerli olan bu kavram; benzer niteliklere sahip ürünlerin o dönemdeki alım-satım fiyatları baz alınarak belirlenir.
Rayiç Bedel Nasıl Hesaplanır?
Rayiç kelimesinin anlamı, bir ürünün piyasadaki değeridir. Rayiç bedel ise; vergisi olan, satılması planlanan ya da sigorta yapılacak malın güncel dönemdeki ederini ifade eder. Rayiç bedelin hesaplanması, bu anlamda oldukça önemlidir. Rayiç bedel hesaplama işlemi öncesinde çeşitli detaylar göz önünde bulundurulur. Ancak her mal ya da taşınmaz için farklı yöntemler kullanılır. Eğer gayrimenkul için hesaplama gerekirse, aynı konumda bulunan benzer gayrimenkuller baz alınır.
Araç rayiç bedel hesaplama işlemi yapılırken marka, model, kilometre ve hasar durumu ya da geçmişi gibi durumlar dikkate alınır. Düşük ve yüksek kilometrelerde olan araçlar, aynı değere sahip olmayabilir. Aynı model olsa bile yüksek kilometreye ya da hasar kaydına sahip olan aracın değeri daha düşük belirlenebilir. Aynı zamanda daha az yıpranan ve kozmetik olarak daha iyi durumda olan araçların da değeri yüksek olabilir.
Hesaplama sırasında her detay, büyük bir titizlikle incelenir. Bahsi geçen tüm detayların incelenmesi neticesinde bir değer ortaya çıkar. Bu değer, aracın güncel piyasa fiyatıdır. Araç ya da gayrimenkullerin piyasa değeri hesaplanırken oldukça önemli olan bu durum, satma veya satın alma kararlarını doğrudan etkiler.
Rayiç Bedel Nasıl Öğrenilir?
Rayiç bedel öğrenme için çeşitli yöntemler bulunur. Taşıt, konut ya da arsa için farklı teknikler kullanılması gerekir. Sahip olduğunuz varlıkların güncel piyasa değerlerini öğrenmek için kullandığınız her yöntem size bilgi sağlar.
Konut ya da arsa için güncel minimum piyasa değerini öğrenmek istiyorsanız e-Devlet’ten yardım alabilirsiniz. e-Devlet üzerinden Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü hizmeti üzerinden parsel sorgulayabilirsiniz. Tapu konumuna göre bilgi veren hizmet tam tutarı vermese dahi ortalama olarak fikir edinmenize yardımcı olur.
Arsa için detaylı bilgi almak isterseniz, arazi ya da mülkünüzün bulunduğu belediyeye başvurabilirsiniz. Belediyeden rayiç bedel öğrenme yöntemi, sizlere spesifik bilgiler edinme fırsatı sunar. Her yıl belediyeler, taşınmazlar için güncel piyasa fiyatı belirler. Mahalle, sokak ya da caddeye bağlı olarak bu değerler değişkenlik gösterebilir. Sahip olduğunuz mülkün rayiç bedeli hakkında bilgi almak için belediyeye müracaatta bulunabilir ya da ilgili kurumların web sitesi üzerinden erişim sağlayabilirsiniz.
Rayiç bedel araç için marka, model, hasar kaydı gibi çeşitli hususlar doğrultusunda değişiklik gösterebilir. Aracınızın minimum piyasa değerini öğrenmek için Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nden yardım alabilirsiniz.
Arsa Rayiç Bedeli Nedir?
Arsalar için rayiç bedel, belediyeler tarafından belirlenen bir metrekarelik alanın resmi asgari değeri olarak belirtilebilir. Her sene; mahalle, sokak ve cadde bazlı olarak belirleme yapılır. Emlak vergisi başta olmak üzere çoğu resmi işlem sırasında birincil hesaplama değeri olarak kullanılır.
Arsa ya da konut rayiç bedeli öğrenmek isterseniz çeşitli evraklara ihtiyaç duyulabilir. Her belediye ya da kurum tarafından istenen evraklar farklılık gösterebileceğinden başvuru öncesinde bilgi alınması gerekebilir. Ancak rayiç bedel almak için gerekli evraklar genellikle şu şekildedir:
Arsanın parsel ve mahalle gibi bilgilerini içeren tapu fotokopisi
Kimlik fotokopisi
Resmi yazılı belge almak için dilekçe
İkametgah adresi
Rayiç bedel için gerekli evraklar teslim edildikten sonra yazılı resmi belge şeklinde belediyeden evrak alabilirsiniz. Fakat alınan evraktaki tutar ile satış fiyatının aynı olmadığının bilinmesi gerekir. Arsanın bir metrekaresinin belediye tarafından belirlenen değeri, piyasa fiyatı değildir. Belediyeler tarafından belirlenen değer, çoğunlukla piyasa ya da satış fiyatından daha düşük olur.
Arsalar için bu değerin belirlenmesi, Emlak Vergisi Kanunu gereğince yılda bir kere yapılır. Rayiç bedel ile satış bedeli arasındaki fark, bu noktada ortaya çıkar. Tutarı belirleyen komisyon, arsanın minimum değerini açıklar. Bu değer, piyasa ortalamasının altındadır ve resmi işlemlerde kullanmak üzere belirlenir. Satış fiyatı ise arsanın konumu, durumu, işlevi ve üzerinde bulunan taşınmazlar gibi detaylar baz alınarak belirlenebilir.
Araç Rayiç Bedeli Nedir?
Rayiç bedel sorgulama işlemleri esnasında sahip olunan malın cinsi esas alınır. Araçlar için ise hesaplama kriterleri, arsalara göre daha farklıdır. Araçlar için bu husus, sahip olunan malın hasar durumunda ya da herhangi bir zamandaki ikinci el piyasa değeri olarak açıklanabilir. Eğer aracınızı bugün satmak isterseniz ortalama fiyat tespiti amacıyla kullanılan birim olarak da değerlendirebilirsiniz.
Araç rayiç bedeli sorgulama için Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) üzerinden plaka ya da şasi numarasıyla sorgulama yapılabilir.
İkinci el araçların fiyat araştırması yapılarak da ortalama değer saptanabilir. Model, yaş, hasar kaydı ve araçların estetiği hakkında araştırma yaparak öğrenebilirsiniz.
Ekspertiz raporu da uygun bir yöntem olabilir. Profesyoneller tarafından yapılan detaylı inceleme sonucunda bir değer analizi alabilirsiniz.
Türkiye Sigorta Birliği’nin her sene düzenli olarak yayımladığı kasko değer listesi bulunur. Bu liste her ay güncellenir ve kasko sigortası için baz alınır. Bu adım da, ortalama bir değer öğrenmek amacıyla başvurulabilecek bir yöntemdir.
Rayiç bedel alma ücreti, başvurduğunuz kurum doğrultusunda değişiklik gösterebilir. İstenen belgeye bağlı olarak değişen ücretler, bazı kurumlarca ücretsiz olarak da verilebilir. Ancak genel olarak bir ücret değerlendirmesi yapmak gerekirse oldukça uygun fiyatlarla bu bilgilere ulaşabilirsiniz.
Daire ve Konutlar için Rayiç Bedel Nasıl Alınır?
Daire rayiç bedel öğrenme işlemleri farklılık gösterebilir. Bulunan muhit, evin durumu, bina yaşı, konum, merkezi yerlere yakınlık gibi hususlar değerlendirmeye esastır. Daire ve konutlar için de bu işlem oldukça basittir. Belediyelerden, e-Devlet üzerinden ya da aynı bölgede bulunan benzer yapıların fiyat araştırması yapılarak öğrenilebilir.
e-Devlet üzerinden dairenin rayiç bedelini öğrenmek için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü hizmeti üzerinden parsel sorgulama yapabilirsiniz. Harita aracılığıyla taşınmazı bularak, tapu bilgilerine ulaşabilirsiniz. Tam tutara ulaşamazsınız; fakat bu hizmet aracılığıyla konum ve yüz ölçümü detaylarına sahip olabilirsiniz. Belediyeler ya da web siteleri üzerinden de kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Bazı belediyeler rayiç bedel tablosunu web sitesi aracılığıyla vatandaşlarla paylaşır. Ancak bulamazsanız ya da yayınlanmamışsa belediyeye müracaatta bulunabilirsiniz. İşlem için belediye tarafından istenen evraklar olabilir.
İstenen evraklar hakkında bilgi almak için belediyenin ilgili birimine ulaşabilirsiniz. Gerekli evrakları teslim ettikten sonra ise resmi rayiç bedel yazısı alarak işlemlerinizi kolaylaştırabilirsiniz. En net bilgiyi alabileceğiniz yöntem ise ilçe belediyesi olabilir. Belediyelerce her yıl belirlenen değerler vardır. Mahalle, sokak ve cadde bazlı olarak belirlenen değerler üzerinden hesaplama yapılabilir. Dairenizin bulunduğu ilçe belediyesine başvuruda bulunarak, emlak servisi aracılığıyla bu bilgiye kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bu bilgi için gereken belgeler ise daire tapusu ve adres bilgisi olabilir.
Rayiç Bedel Yüzde Kaç?
Rayiç bedel konusunda net bir şekilde yüzde hesaplaması yapmak pek mümkün değildir. Ancak bu sorunun iki farklı yanıtı bulunur. Net bir hesaplama yapılmasının oldukça zor olmasının yanı sıra ortalama bir değer rahatlıkla elde edilebilir. Araç, konut, daire ya da arsa için değerlendirmeler değişiklik gösterdiği için her birine farklı bir yanıt verilebilir.
Söz konusu sorunun ilk yanıtı, satış fiyatının altında olup olmadığıdır. Rayiç bedel, genel olarak satış fiyatının altında olur. Bu fark; taşınmazın bulunduğu konum, piyasa koşulları ve değerleme yöntemlerine göre değişiklik gösterebilir. Bu oran ise ortalama %30 ila %60 arasında değişir. Örnek olarak, satış fiyatı 3.000.000₺ olan bir araç için rayiç bedel 1.800.000₺ ise aradaki fark %40’tır. Bu durumda ise aracın rayiç bedeli, satış fiyatının %60’ına tekabül eder. Araç rayiç bedeli öğrenme hem satış sırasında hem de piyasa değerini belirleme konusunda bilgi verir.
Vergi ve harçlar için de rayiç bedelden belirli yüzdeler alınabilir. Alım, satım işlemlerinde tapu harcı, bu tutara göre hesaplanır. Hem alıcı %2 hem de satıcı %2 yani toplamda %4’lük bir oranı, tapu harcı olarak öder. Bunun yanı sıra emlak vergisi de alınır.
Konutlar için %0.01, iş yerleri için %0.02 olarak rayiç bedelin belli bir oranına göre emlak vergisi alınır. Büyükşehirlerde ise bu yüzdeler değişiklik gösterebilir. Rayiç bedel vergi hesaplama işlemleri sırasında bu bilgileri kullanabilirsiniz. Rayiç bedel sayesinde, sahip olduğunuz malların değeri ve güncel durumu hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
Rayiç Bedel Ne İşe Yarar?
Rayiç bedel farklı alanlarda sizlere avantaj sağlayan bir sistem olarak da değerlendirilebilir. Pek çok alanda bu bilgiye ihtiyaç duyabilirsiniz. Sahip olduğunuz arabanın rayiç değerini bilmek, satın alırken ya da satış yaparken fiyat belirleme noktasında size yardımcı olur. Aynı zamanda satmak istediğiniz aracın fiyatını belirlemenize yardımcı olur. Konut, iş yeri ya da arsa gibi taşınmazların satış işlemleri sırasında sizlere avantaj sağlar.
Rayiç bedel alma, özellikle tapu alım-satım işlemleri sırasında oldukça önemlidir. Tapu harcının hesaplanmasında kullanılan bilgi, alıcı ve satıcının ödeyeceği miktarı belirler. Satış fiyatı, belirlenen tutardan daha düşük olamaz. Bu sebeple vergi ve tapu harcı gibi işlemler sırasında ödenecek ücret konusunda belirleyicidir. Yıllık olarak ödenmesi gereken vergi tutarının belirlenmesi için referans noktasıdır. Araç rayiç bedelleri ise sigorta ve kasko değeri için kullanılır. Yani aracınızın rayiç bedeli, kaza ya da çeşitli olumsuz durumlarda sizlere ödenecek tutarın belirlenmesini sağlar. Bu değeri ise Sigorta Bilgi Sistemi Merkezi belirler.
Mahkeme ve icra işlemlerinde de bu bilgilere ihtiyaç duyulur. Mal paylaşımı, boşanma, icra yoluyla satış gibi durumlarda referans noktası olur. Kira tespitiyle gayrimenkullerin yeniden değerleme işlemlerinde de referans noktası olarak kullanılır. Rayiç bedel, sahip olduğunuz mal varlıklarına resmi işlemler esnasında adil ve güncel bir şekilde değer biçilmesi için çok önemlidir. Bu konu hakkında detaylı bilgilere eriştikten sonra taşınmazlarınızı ve araba gibi varlıklarınızı sigortalatmak isterseniz Türkiye Sigorta’yı tercih edebilir ve yatırımlarınızı güvence altına alabilirsiniz.
Rayiç Bedel ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Söz konusu değer, bir ödeme aracı değildir. Doğrudan verilen bir tutar olarak açıklamak doğru olmaz. Rayiç bedel, para ya da ödeme aracı olarak değil, bir değer ölçüsü olarak açıklanabilir. Resmi işlemlerde bu değer esas alınır. Bu sayede vergi ve harçların hesaplaması yapılır. Araçlar için de kaza durumunda kasko sigortası tarafından ödenecek tutar, bu değer baz alınarak hesaplanır.
Doğrudan ödenecek bir tutar olarak değerlendirmek uygun değildir. Söz konusu husus, bir değer ölçüsüdür. Ancak, çeşitli vergi ve harçların belirlenmesinde kullanılabilir. Bu ödemelerin tutarı, söz konusu husus esas alınarak belirlenir. Araç, arsa ya da gayrimenkullerin güncel piyasa değerini belirten değerleme işlemi, doğrudan bir ödeme kalemi olarak görülemez.
Taşınmazlar için ilçe belediyeleri, Emlak Vergisi Kanunu’na göre 4 yılda bir olmak üzere düzenleme yapar. Aynı zamanda bu değerleri de ilçe belediyelerince oluşturulan bir komisyon belirler. Araçlar için de ekspertiz raporu, SBM ya da piyasa araştırması gibi hususlar belirleyebilir. Aynı zamanda kaza ya da hasar gibi konular, araçların değerinin belirlenmesine etki eder.
Taşınmazlar için her yıl güncellenir. Ancak imar planı, altyapı yatırımı ve kentsel dönüşüm gibi hususlar söz konusu olduğunda yeniden değerleme yapılabilir. Araçlar için de aylık ve mevsimsel olarak değişkenlik olabilir. Piyasa talebi, parasal dengeler ve ikinci el araç piyasası gibi faktörlere bağlı olarak güncellenir.
Taşınmazlar için her yıl belirlenen değerler, 1 yıl süre ile geçerli sayılabilir. Her yıl Ocak ayından önce açıklanan değerler, bu süre içinde geçerliliğini korur. Araçlar için ise kesin bir süre belirtmek mümkün değildir. Sürekli değişiklik gösterebilir. İkinci el araba piyasası, parasal dengeler ve çeşitli konular, bu durumun değişiklik göstermesine neden olabilir.
Doğrudan ödenen bir ücret değildir. Bazı vergi ve harçlar bu değere göre belirlenir. O sebeple emlak vergisi, tapu harcı gibi durumlarda ödeme yapılır. Araçlar için de hasar durumunda yapılacak olan ödemeler, bu değer referans alınarak belirlenir. Direkt olarak bir tutar olarak ödenmeyen bu değer, alım-satım işlemlerinde ya da hasar durumlarında ödenecek ücreti belirleyen kriterdir.
Değerin yüksek olması, çeşitli avantajlar getirir. Özellikle satış fiyatının belirlenmesi noktasında oldukça avantajlıdır. Ancak yüzdeler bazında yapılan vergi ve tapu harcı gibi ödemeler olduğundan mali yükümlülüğün artmasına sebep olabilir. Satış konusunda avantaj sağlarken, vergi noktasında daha fazla ödeme yapılmasına neden olabilir.
Tamamen kalkması gibi bir durum mevcut değil; ancak bazı değişiklikler planlanır. Tapu işlemlerinde ödenen harçlar, rayiç bedel esas alınarak belirlenir. Ancak yeni uygulama ile gerçek satış fiyatı üzerinden hesaplama yapılması planlanır. Olduğundan daha düşük beyan edilen tutarların önüne geçmek amacıyla bu şekilde bir planlama yapıldığı açıklanmıştır.
Tapu senedinin üzerinden bu değer yer almaz. Eğer daha önce alış ya da satış olmuş ise değer bildiren ifade olarak satış tutarı yer alır. Bu değerin, satış fiyatı olmaması, tapuda yazmamasını açıklayan durum olarak belirtilebilir.
Söz konusu değer, çoğu zaman brüt alan üzerinden belirlenir, ancak belediyeye göre bu hesaplama yönteminde farklılık olabilir. Bu değerleme sistemi üzerinden emlak vergisi ve harç hesaplaması yapılır. Net bir tutar olması için satışa esas olması gerekir. Ancak satış bedelinden düşük olan tutar, genellikle ortalama ya da asgari tutarı belirtir. Bu sebeple genel bağlamda brüt olduğu söylenebilir.
Koruma teminatı, kamulaştırma veya kentsel dönüşüm gibi projelerde, taşınmaz sahibinin rayiç değerin altında bir bedelle mağdur edilmesini önlemeye yönelik güvence sistemidir.
Bu değer belirtilmeden satış yapmak olası değildir. Tapu işlemleri, vergi ve harç hesaplamalarında bu değerlemeye ihtiyaç duyulur. Aynı zamanda yasal bir zorunluluktur. Bu sebeple, kesinlikle bu değerlemenin yapılması gerekir. Belirtilmediği durumlarda yasal işlemler uygulanabilir. Çeşitli cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalınmaması için alış ya da satış işlemleri öncesinde varlıkların değerleme işleminin yaptırılması önerilir.